Organisering i klasserommet

I dag vil jeg komme med mitt tips til organisering i klasserommet. Denne måten har jeg brukt i mange år, og er synes dette er en svært god måte å plassere elevene på. Litt utradisjonelt og annerledes, - men det er virkelig verdt å prøve!!

20150812_133106Elevene sitter to og to sammen, med ansiktet mot veggen/vinduene. Der har de arbeidsplassen sin. Det gode med dette er at de får mye mer ro rundt seg når de skal arbeide. Det er vanskeligere å følge med på hva de andre gjør, og dermed får de konsentrert seg mer om eget arbeid. Det er også lett for meg som lærer å forflytte meg rundt i klasserommet, og jeg merker lettere når noen detter av lasset eller holder på med ting de ikke skal.

Når jeg skal undervise, samler vi oss i ring mot tavlen. Dette er også en stor fordel. Jeg sitter da i ringen sammen med elevene, noe som gjør det lettere å få en nær dialog med alle. Dessuten har ikke elevene noe foran seg som kan forstyrre, som bøker, pennal, tegninger osv. Det er fort gjort å lære elevene til å ta med seg stolen inn i ringen og tilbake igjen. Jeg bruker mye smartbøker på storskjerm, eller også den gode, gamle, grønne tavlen.

20150812_133051Det runde bordet i midten kaller vi for "Hjelpebordet." Dette fungerer på følgende måte: Når en elev trenger hjelp i ett fag, tar han/hun med seg bøkene hit. Så går en annen elev bort for å forsøke å hjelpe. Dersom hjelperen ikke får det til, må han sette seg og en ny elev kommer. Når oppgaven er forstått går vedkommende tilbake til sin egen plass igjen. Det kan være inntil fire elever som trenger hjelp ved bordet samtidig, og fire andre som står ved siden av for å hjelpe. Dette kan høres kaotisk ut, men erfaringen viser at de er så fokusert på det de holder på med at de stort sett er helt oppslukt i sin egen boble, eller at de har felles diskusjon rundt bordet for å finne ut av et problem.

Det som er så kjekt med dette, er at når en elev har fått hjelp, er denne snar med å sprette opp for å hjelpe den neste som kommer. På denne måten får alle være med på både og hjelpe andre og å være den som må ha hjelp. 20150812_133133

Det er lenge siden jeg sluttet med at elevene hadde sine egne hyller. Jeg samler bøkene etter fag, med skrivebøkene i kasser under. Dermed er det nok at et par stykker kommer frem og hjelper til med å dele ut isteden for at hele klassen skal surre rundt i rommet for å lete etter en bok. Jeg sparer både mye tid og mye småknuffing på å ha det slik.

20150812_140714Elevene har sine egne hyller som henger på baksiden av pulten. Der blir de bøkene/arkene som er mest i bruk oppbevart. Da er det bare å strekke frem en hånd, så har de det de skal ha tak i - uten å måtte reise seg fra plassen sin.

20150812_140740Disse hyllene koster ikke mange kronene på IKEA, og er virkelig verdt å investere i!!

Ønsker alle mine kollegaer i vårt lagstrakte land til lykke med oppstarten av et nytt skoleår 🙂

Følg Bondekonen på facebook her 🙂

NB! IKEA-hyllene er dessverre ikke lenger å få tak i, men lignende ting finnes på markedet...