M eller F foran å – hva velger du?

Vi har to små, men mektige ord, i språket vårt, og det er de tvillingene MÅ og FÅ. Og større forskjell mellom søsken enn det er mellom disse to, tror jeg knapt at det finnes. Hør bare her:

 • Jeg MÅ forlate den gode varme sengen min om morgenen.
 • Jeg skal FÅ LOV TIL å gå ut av den gode, varme sengen jeg er så heldig å få sove trygt og godt i hver eneste natt.
 • Jeg MÅ gå på arbeid for å tjene penger slik at jeg kan betale for det jeg trenger.
 • Jeg har et arbeid som jeg skal FÅ LOV TIL å gå til, og slik tjene penger til det jeg trenger. 
 • Jeg MÅ lage middag hver eneste dag.
 • Jeg er så heldig at jeg har all den maten jeg trenger, og dermed kan jeg FÅ LOV TIL å lage middag hver eneste dag. 

Et ordtak sier: "Det viktigste er ikke hvordan man HAR DET, men hvordan man TAR DET." 

Forsøk, om så bare for èn dag, å bytt ut alle dine tunge MÅ tanker med at det er noe du skal FÅ. Særlig du som er frisk! Du som kan stå opp og stelle deg selv. Du som har føtter som kan føre deg dit du skal. Du som har hender som kan gjøre det du vil. Alt dette er goder som du er så heldig å FÅ LOV TIL å gjøre! Vær takknemlig og gled deg over det - alt sammen!

_____________________________________________

Det er snart lørdagskveld. I dag har jeg vært på tur med Miriam rundt i bygden og solgt godteposer til inntekt for fotballaget hun er med i. Flere timer var vi ute og koste oss sammen, og mange hyggelige mennesker åpnet både dørene og lommebøkene sine for henne. Men så var det alt som skulle vært hjort her hjemme da...20151031_193418

Fordelen med husarbeidet, er at en kan forlate det når en selv ønsker. Ulempen er at rot og skitt ikke forsvinner av seg selv. Nå er det noen ting igjen som MÅ gjøres for at jeg skal komme i rett trivselhumør i hjemmet til helgen:

 • Brette sammen og legge på plass klær.
 • Rydde soverommet.
 • Stelle alle blomstene.
 • Litt smårydding rundt omkring.
 • Se over gulvene at de ikke er helt ille.
 • Lage lørdagspizza

En kollega spurte meg hvor jeg fikk energien min i fra - etter å ha spilt teaterstykket mitt om Ester. Jeg har tenkt en del på det etterpå, og kommet til at jeg tror hemmeligheten ligger i takknemlighetens energigivende kraft. Når jeg nå skal gå i gang med dagens siste arbeidsoppgavene, VELGER jeg å gjøre det i takknemlighet over at jeg har et hus og hjem å stelle med. At jeg har mennesker rundt meg som er glad i meg, og som arbeidet mitt betyr noe for. Da får jeg også energi til å utføre jobben, selv om jeg i utgangspunktet er både litt trett og sliten. Huset vårt er langt fra perfekt. Det ligger som regel alltid noe rot både her og der. Men noen minstemål har jeg for hvordan jeg vil det skal være til helgen.

God helg til deg fra meg 🙂 

Her kan du finne Bondekonens facebookgruppe. Bli gjerne medlem der du også 🙂