Hvordan skape skriveglede?

Da jeg gikk på skolen - for veeeldig lenge siden, syntes jeg ofte det var vanskelig når vi skulle skrive STIL. Vi fikk utlevert en oppgave, - og ferdig med det. Det var aldri noen gjennomgang på skolen først. Heller ingen Brainstorm-runde der tanker og idèer kunne deles. Nei, vi måtte fint klare oss HELT på egen hånd. Og så var det alle de røde strekene etterpå... Heldigvis har mye endret seg siden den gang.

Vi har en fortellingsoppgave nesten hver uke med elevene våre,- ofte kombinert som både hjemme- og skolearbeid. Når vi har hatt grundige motivasjonsfaser og gitt dem gode verktøy til hva de kan skrive om, gleder de fleste seg til å sette i gang. Det er kjekt når elevene kommer til time og spør ivrig: Kan vi få skrive fortelling i dag? Vær så snill!!

Her er skoleårets første fortellingsoppdrag:

SommerI samtalen rundt hva de kunne skrive om, hadde de idèer fra å ha blitt tatt til fange av kannibaler, et ran i butikken, og til å ha kjørt på en fugl i Japan.

Det er viktig at vi ikke forventer at alle skal klare det samme. Noen skriver stikkord, og forteller muntlig sin historie ut fra det, mens andre kan skrive side opp og side ned og aldri bli ferdig. Det som er kjekkest for dem, og som motiverer mer enn noe annet til videre skriving, er at de får VIST FREM det de har skrevet. De får velge om de vil lese sin tekst høyt for klassen selv, om jeg skal lese den høyt, eller om bare jeg skal lese den. Det er ikke alltid vi får tid til dette, men produktet deres blir SETT på ett eller annet vis. Det er viktig at de ikke sitter igjen med en følelse av at arbeidet har vært bortkastet.

Her er vår oppgave i Word: Et sommerminne

Alle skoletipsene- og tankene mine finner du i kategorien: "Skolehverdagen" i høyremargen på bloggen min. (Eller neders om du leser fra mobil.) Ta gjerne en titt innom der også 🙂

Bli med i Bondekonens vennegjeng på facebook her 🙂

Solbildet er hentet gratis fra denne siden 🙂