7. Desember – Innenfor

I dag tenkte jeg at jeg ville dele med dere julens beste oppskrift: Ambrosiabrød! Å få en varm skive med Ambrosiabrød, med smør og ost på, mmmm.. - en bedre julemat finnes ikke! Garantert! Og her er det bare ÈN mening som er rett, nemlig MIN!!ambr

Melk, sukker, smør og rosiner ploppes oppi gryten! 2 kopper er det samme som 4 dl. Varm på middels varme. Det er ikke nødvendig å ha det så veldig varmt. Da går det bare ekstra lang tid på å kjøle det hele ned igjen. Jeg holder også gjerne av halvparten av melken, og heller denne oppi etter at sukkeret er utrørt og smøret smeltet. Visp eggene sammen og ha de oppi sammen med det våte etter at det har kjølnet!20151205_19474320151205_200625

Bland det tørre for seg, lag grop og hell oppi gryteblandingen. Syng gjerne en julesang samtidig. Det setter ekstra god smak på maten! 1,6 kg mel er for lite. Rør inn litt ekstra, litt om gangen, til passe fast deig. La den gjerne være litt klissete. Hev til dobbel størrelse. 20151205_201229

Del deigen i ti like store biter, form dem til boller, og hev på nytt i minst 30min. Husk å legge et bakepapir OPPÅ brødene etter 10 minutt i stekeovnen. Ellers blir de nesten svarte på toppen.20151205_223256

Dette er en innertier. Garantert!! Hiv noen i fryseren, del litt med naboer, kolleagaer og venner, og kos deg med resten selv.

.........................

Da jeg satt i kirkebenken og sang julesanger i ettermiddag, så jeg flere blålys som blinket inn til oss i det de for forbi. Da jeg kom hjem, ropte Olav meg inn på kjøkkenet. "Se her," sa han og snudde iPaden mot meg. Triste nyhetsbilder om flom på sør- og vestlandet. Hus som fløt langs elvene, veger som var rast ut, hele bygder under vann, store fjøs som så ut som de var plantet midt i en innsjø....

Og så brannen på Lune Huler i natt...

Etterdønninger fra stormen Synne har nådd hit til oss. Jeg sitter nede i kjelleren og hører hvordan vinden piper utenfor og kjemper for å komme seg inn gjennom ventilene i vinduene, men den må fint holde seg ute!

I dag er vi de heldige, men det er ikke like lett å glede seg over egen lykke når en får andres ulykke så nært seg. Vi vet heller ikke hva som venter oss i morgen. Jeg takker for alt jeg har i dag, og så ber jeg Gud være med dem som har mistet.

Livet kan være så mangt; både til glede og besvær.

...............................

Over til Henriette og Henrik. Henriette er reddet. Av en medelev som våget å gjøre det rette. Som våget å ta det gode valget. Hvor mange slike elever har vi i det virkelige livet? Vi har mange som VET hva det rette er, og vi har mange som ØNSKER å ta de gode valgene. Men hvor mange er det som tør? Som våger å handle?

Vi har mange gode program som skal hjelpe elevene til å ta de rette valgene. "Det er mitt valg," Zippys venner," "MOT," og sikkert mange flere. Og det er bra! Vi snakket ikke om slikt da jeg gikk på skolen. Vi pugget grammatiske regler, lærte vrine formler i matte, plasserte hovedsteder, elver, og land på kopierte ark. Vi lærte å synge salmer utenat, vi snekret fuglekasser og vi broderte vakre puter, - men vi snakket ikke om hvor viktig det var å ta gode valg. Det gjør vi heldigvis i dag! Og jeg håper og tror at det vil hjelpe noen til å klare å handle rett, - ikke bare å tenke rett.

_________________________

Henriette ser opp på de tre guttene. En varme brer seg inni henne. Hun er reddet! Hun er valgt! Hun er ikke lenger overlatt til å drukne - alene. Hun reiser seg opp og går sammen med dem bort til et sted hvor de kan danne en liten ring sammen. "Alex og Sivert," sier Henrik mens han peker på kameratene. "Henriette," sier hun og ser på dem med varme, skinnende øyne.

"Det var et fint dikt," sier Alex. "Var det?" undret Sivert. "Jeg fikk ikke med meg noen ting jeg. Det var jo bare en masse gammeldagse ord." Guttene flirer. Henriette kjenner latteren boble inni seg. Hun står i ringen og er trygg. Trygg og glad. En av dem.  

De rekker ikke å si noe mer før læreren begynner på ny nedtelling. De finner seg en rekke de kan sette seg ned på - sammen. 

___________________________

I morgen håper jeg elevene mine kan hjelpe meg med å finne ut hva denne kvartetten skal jobbe sammen med. Skal de lage noe sammen, synge, spille, danse, skrive, lese?? Hva er de flinke til? Har de noen skjulte talent som kan komme frem? Noen hemmeligheter?

Men nå gir jeg meg. Resten av kvelden skal brukes til familietid.

Følg med på Bondekonens facebookgruppe for å få vite hva som skjer videre....