Ta godt imot Yared…

...om han skulle komme på døren din!! De siste somrene har vi fått besøk av bokselgere som kommer fra ulike deler av verden. Det er unge studenter som får sommerjobb hos Norsk Bokforlag for å tjene penger slik at de kan studere. Jeg fikk meg en fin prat med denne karen som jeg har lyst til å dele med dere.

Yared studere til lærer i Filippinene. Der går han på en internasjonal skole, med elever fra 99 ulike land. Selv kommer han fra Tanzania, og så snart han er ferdig med studiene skal han tilbake til hjemlandet for å jobbe der. Det er tredje sommeren han arbeider i Norge, - og han snakker ufattelig godt norsk til å ha vært her så kort tid!!

Yared

På en blanding av norsk og engelsk forteller han:

Det første som skjer når vi kommer til Norge, er at vi må på sykehuset for å gjennomgå en grundig helsesjekk. Deretter må vi på politistasjonen. Der skal pass og sertifikat bli godkjent. Så skal vi registreres hos skattemyndighetene. Norsk Bokforlag hjelper oss med ett sted å bo og bil som vi får leie. Norske myndigheter har gitt beskjed til bokforlaget at de må gi oss sine beste bøker, slik at vi har mulighet til å selge godt når vi er her. Vi får også med oss bankterminal, slik at kunden kan handle selv om de ikke har kontanter hjemme. 

Vi er her i tre måneder. Når vi er ferdig, betaler vi skatt til norske myndigheter, husleie og for bil og diesel. Så får vi en viss prosent av salget som lønn. Det er denne lønnen som gjør det mulig for oss å studere. Jeg er her sammen med to andre. En av dem studerer til lege. 

Jeg var heldig som ble plukket ut til å få lov til å reise til Filippinene for å studere, men så snart jeg er ferdig, vil jeg reise hjem for å jobbe. På noen skoler kan det være 1000 elever, og bare fire lærere, så dersom du reiser til Tanzania, vil du få jobb som lærer med EN gang!! 

Jeg kjøpte den ène boken, en flott bok fra Norge med mange vakre bilder, og lite tekst i. En flott bok både å ha selv eller å gi i gave. Nå skal de ha noen dager til her i distriktet. Etterpå skal de til Masfjorden. Vi har hatt besøk av disse flotte, unge mennene flere år på rad. De er alltid svært høflige og vennlige. Jeg oppfordrer alle til å ta godt imot dem når de kommer! Det er ikke snakk om tigging, - de gjør en jobb som gir dem mulighet til selv å hjelpe sitt eget land.

Vær med på å gjøre dette kjent, og å oppfordre på din egen side til å hjelpe de som kommer hit på denne måten, - at de må tjene så mye at de kan reise tilbake til studiene sine og fullføre det de har begynt på 🙂

Lykke til Jared Nkoswe 🙂 Ønsker deg alt godt for fremtiden 🙂

Følg Bondekonen på facebook her 🙂