Manikyr/pedikyr for kyr

Mø, møø, møøøø, mø... forteller Heidi. Oversatt til norsk blir det omtrent slik:

Vi har vår egen mobile manikyr/pedikyr salong som kommer til oss om våren. Da får vi stelt neglene (klauvene) våre, slik at de både ser vakre ut, og er gode å gå på til vi skal ut. I løpet av månedene vi står inne på båsen om vinteren, hender det at klauvene vokser skjevt. Da er det ikke særlig behagelig å måtte gå, og slett ikke å springe. Dessuten gjør det direkte vondt. De som sliter med dette, legger seg gjerne ofte ned, spiser mindre og produserer dermed også mindre melk - i tillegg til at de blir mobbet av de andre kyrne!

Her skal du få vite hvordan selve behandlingen går for seg: Først blir vi leid ut og ført inn i "salongen." Der blir vi låst fast fremme med halsen, slik at vi står stille. Det må vi jo selvsagt når dette skal gjøres.

112

Det neste som skjer er at vi får to brede belter under magen som løfter oss opp slik at vi ikke står på føttene med full tyngde. Den ene framfoten og den ene bakfoten blir løftet opp av en robotarm og låst helt fast. Ikke slik at det gjør vondt, men slik at vi ikke kan lee på føttene.

129

Her ser du den ene framfoten min bli stelt. Først skraper han bort alt som er løst. I stede for neglesaks bruker han vinkelsliper. Joda - du leste rett: vinkelsliper! Klauvene vår er både tykke og harde, så det må skikkelige saker til for å få jobben gjort! Når han skjærer, fyker det fliser over alt.  Klauvskjæreren har alltid på seg godt verneutstyr når han gjør dette. På samme måte som det ikke er vondt for deg å klippe neglene dine, så er heller ikke dette vondt for oss.

118Her er bakfoten min før den ble stelt. Som du ser, så legger det seg litt skitt og rusk innimellom. Klauvskjæreren bruker en spesialkrok til å rense opp i sprekken mellom kløften, og ellers alt han kan få bort.

132

Her er han i gang med vinkelsliperen. Klauvene blir både benke og justere, slik at de blir god å gå på. Det føles alltid litt uvant den første tiden etterpå, men også veldig godt!

130

Og slik ble resultatet! Er jeg ikke fin vel? Fint mønster har han også laget. Tenkte jeg skulle spør om å få på litt farge neste år. Grønt kanskje.... Møøøøø