Hillesvåg ullvarefabrikk – et lite stykke eventyr

Har du vært innom Hillesvåg ullvarefabrikk? Viss ikke må du ta deg en tur! Det er rett og slett en fantastisk opplevelse!! Jeg tok meg en tur dit en lørdagsformiddag. Jeg hadde sett på facebook at det skulle være strikkekafè i Husflidens hus nede ved kaien. De har åpent hver lørdag samtidig med butikken; altså fra kl. 10:00 - 14:00 Møt gjerne opp du også for en god drøs og en kakebit sammen med hyggelige folk. Se hva andre lager, og ta gjerne med ditt eget 🙂 Kjekkere å gjøre noe sammen enn å sitte alene...

Det er Nordhordland Husflidslag som driver kaféen.

 

Mens jeg satt der og drøste, kom Gunnar Myhr innom. Vi fikk oss en hyggelig prat sammen, og selvfølgelig pratet vi også om ull. Som svar på noen av spørsmålene mine, ble jeg invitert med bort til fabrikken, - noe jeg ikke takket nei til. Der fikk jeg en flott omvisning fra kjeller til loft. Nedenfor har jeg lagt inn en lysbildeserie. Bli med der og ta en titt. Men først anbefaler jeg at du ser på denne vesle filmen, slik at du får vite litt mer om denne vakre perlen.

Selv om jeg "bare" er inngift familie, må jeg si at jeg er stolt av det slektningene Myhr har fått til på Hillesvåg. Mikkel Myhr, som startet det hele, hadde sine røtter fra garden vår. Nå har det blitt et Èconomusèe. Hva det vil si forklarer de selv på denne måten:

"Et ÉCONOMUSÉE er en håndverksbedrift som er valgt ut på grunn av sitt engasjement for kvalitet og autentisk arbeid. Håndverksbedriften skaper sitt eget driftsgrunnlag ved å produsere brukervennlige produkter laget etter tradisjonelle metoder og teknikker, og ved å tilby kvalitetsikrede kulturelle opplevelser til alle besøkende. Velkommen til Hillesvåg.
Hillesvåg Ullvarefabrikk inviterer til en innholdsrik vandring gjennom fabrikken der du kan følge produksjonsprosessen fra ullen kommer inn til ferdig produkt. På turen gjennom fabrikken får du muligheten til å lære mer om det varmende håndverket vårt og bli bedre kjent med de fargerike ullproduktene våre.
Museumskonseptet er utviklet i Quèbec.
ÉCONOMUSÉE-nettverket, med medlemsbedrifter fra Canada og flere nordeuropeiske land, er et samarbeid mellom bedrifter som er interesserte i å ta vare på og formidle tradisjonell kunnskap til kommende generasjoner. I et Èconomusèe finner du resepsjon, produksjonslokale, utstillingsområde, moderne design, dokumentasjon og butikk.
ÉCONOMUSÉE opplevelsen er…
  • Å møte inspirerte håndverkere i deres eget miljø.
  • Å lære nytt om gammelt på en spennende arbeidsplass.
  • Å oppdage vakkert og autentisk arbeid, laget og solgt på stedet."

 

I 2008 ble de kåret til "Årets bedrift," og da ble denne festlige filmen laget.

Her er mine bilder fra vandringen rundt i lokalene. Da jeg var der, var det fremdeles sommerferie for arbeiderne. Derfor lå det papplater over noen av maskinene for å hindre at solen skulle bleke garnet. I tillegg til å være en fabrikk, har de også butikk. Mange ulike strikket- og tovet modeller til å bli inspirert av, den gode lukten av ull, vakre farger, bøker, garn, klær, bilder, figurer... Og alt i vakre, innbydende lokaler. Også et helt nytt sanserom i andre etasje, som også kan brukes til foredrag eller kurs. Et sted å komme til bare for å bli glad rett og slett!!

Kos deg 🙂

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

De har også laget til flotte instruksjonsvideoer hvor du kan se hvordan du lager ulike ting. I videoen under lærer du å lage pulsvarmere med ull og silke. Søk på ull.no på YouToube så får du opp flere 🙂

Her er nettbutikken deres 🙂

Klikk her for å se åpnistidene deres 🙂

Følg Bondeknoen på facebook her 🙂