Glem lærebøkene!

Som nyutdannet lærer var jeg veldig opptatt av at jeg måtte gå gjennom absolutt alt som stod i lærebøkene med elevene. Viss ikke var jeg en dårlig lærer. Etter hvert som jeg har fått mer erfaring, har jeg også blitt friere til å gjøre ting på andre måter. Vi har målene i Kunnskapsløftet å forholde oss til, og de kan innfris på mange måter.

For tiden jobber vi med å forstå titallssystemet med 6.klasse. Det er mange gode oppgaver i matteboken, men det viktigste er ikke at de har gjort mange oppgaver men at de har FORSTÅTT systemet. I dag fikk de utlevert hvert sitt siffer på et stort ark, og så gikk vi ut og lagde oppgaver selv. Elevene fikk i oppdrag etter tur å plassere de andre - og seg selv, - på rett plass i en tallrekke.

"Lag det største tallet som er mulig der du skal bruke komma, seks ulike siffer og ha 3 på tusenplassen."

matteSlike oppgaver er gull verdt. De diskuterer, flytter på seg selv og hverandre, og prøver seg frem med ulike løsninger. Når de samarbeider får de som regel rett svar til slutt. De som har forstått systemet forklarer til de andre, og når de som strever litt får en problemstilling forklart på ulike måter av andre på sin egen alder, er det ofte lettere for dem å komme til forståelse.

Dagens mattelekse ble: Forklar med egne ord hva et siffer er og hva et tall er. Dermed ble det ingen mattebøker i dag, - hverken på skolen eller hjemme.

Men for all del: skolebøkene er et godt hjelpemiddel. Likevel skal vi passe oss for å la dem styre hva og hvordan vi skal lære elevene våre. Særlig i mattefaget har nok jeg hatt tradisjon for å vært litt for lite flink til å løsrive meg og å være kreative i mine metoder.

Jeg tar meg friheten til å vise frem disse plakatene en gang til. Vi må ikke bli hengende fast i den øverste delen. Det er ofte de nederste som får kunnskapen til å sitte slik at den blir husket. Da jeg gikk på skolen, var det bare om å gjøre å kunne noe til prøvene, ikke å lære for å virkelig KUNNE det vi holdt på med. Hvordan jeg lærerKan jo ta med denne også siden jeg først er i gang med matte. Dette skjemaet bruker vi først og fremst til tekstoppgaver, men også til andre oppgaver som kan være litt vanskelige å forstå. notatHer finner du PDF-fil på bokmål: Prosessnotat

Her finner du PDF-fil på nynorsk: Prosessnotat nn

Lykke til i arbeidet, - både med og uten bøker 🙂

Følg Bondekonen på facebook her 🙂