Frykten for det råtne eplet

Det har vært et par tilfeller det siste året av råtne epler i skolefruktordningen som vi er en del av. Dette har ført til at vi nå vurderer å kutte ut fruktordingen på skolen. Også foreldre har reagert, og trekt seg ut av ordningen på grunn av dette.  Og det til tross for at det ikke gjaldt deres eget barn.

Barnehagen som min vesle nevø går i, opplevde også å få råtne epler, -  og det i sist uke! De var importert fra Tyskland! Trygge Tyskland!! Kan du tenke deg! På utsiden så det helt normalt ut, sprøytet og lakket, men da de kuttet det opp viste det seg at mesteparten var brunt inni. Det ble sent ut et beklagende skriv til alle hjem om det inntrufne, og barnehagen skulle gå seg selv i sømmene på rutiner rundt innkjøpsordningen. Vel og bra det!

These skull-ful creations are sure to turn heads.....Artist Dimitri Tsykalov uses an axe, saw and electrical drill to carve human skulls out of fresh fruit and vegetables..The 48-year-old then uses a scalpel, pincers and cotton wool pads to add and smooth remarkable detail with "surgical precision". PLEASE SEE OUR COPY FOR FULL STORY...Pictured: A skull made from an apple...© Dimitri Tsykalov/Solent News.Supplied by Solent News & Photo Agency.UK +44 (0) 2380 458800.

Bildet er hentet fra DENNE siden.

Men epler fra Hardanger da? Det må da være både trygt og godt! Ja, det skulle en jo tro, men jeg kan faktisk fortelle at i 2005 kjøpte jeg en kasse med epler fra den vesle bygda Nordheimsund, og der var det faktisk IKKE MINDRE ENN 3 RÅTNE EPLER!! Jeg vurderte å gå til sak mot fruktbonden, men etter å ha fått utløp for sinne mitt andre steder klarte jeg å besinne meg. Men ALDRI skal jeg kjøpe epler fra Hardanger mer!! Slikt går bare ikke an!! Råtne epler fra vårt eget, lille, trygge land!!

Nei, - du har helt rett! Det er IKKE epler som er temaet mitt i dag, men flyktningene. Alt som står over er bare tull og tøys. Jeg ønsker bare å få vise hvor fullstendig tåpelig det ville vært å bli hysterisk om vi fant et råttent eple blant alle de mange tusen vi spiser i løpet av et år. På samme måte er det med flyktningene som kommer hit. Det kan nok hende at noen av dem ikke har rent mel i posen. At det er noen som kommer som lykkejegere, noen som vil snylte på oss, og kanskje også til og med noen som vil forsøke å skade oss. Vi kan aldri sikre oss helt mot de råtne eplene. De finnes! Men selv om de finnes, må vi ikke glemme at de aller, aller fleste er både friske, sunne, smaker godt og gjør oss godt.

I sangen "Stopp, ikke mobb," lærer vi barna å synge:

"Gjør mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg. Ja, det er en god regel, - synes jeg."

Det er på tide at vi også lærer alle voksne å synge denne sangen. Her er hele:

Stopp! Ikke mobb!
Dette her er kameraten min.
Ikke finn på noe tull.
Vennen min er god som gull.
Nå vil jeg bare si ifra.

En for alle - Alle for en. Så nå vil jeg slå fast svart på hvitt:

Her er mobbefritt!

 
Alle har en gang stått utenfor.
Kjent på en klump inni seg.
Så jeg vil være den
som er en ekte venn,
og våger å si fra
når ting ikke er bra.

Så derfor sier jeg: Stopp! Ikke mobb.......

Ingen liker å stå utenfor.
Vi trenger alle en venn.
Å vise empati
kan være vanskelig.
Men jeg vil være den
som er den lille forskjellen.

Og våger si i fra: Stopp! Ikke mobb.......

Gjør mot andre det du vil at de skal gjør' mot deg.
Ja, det er en god regel - synes jeg!

Tekst/mel: Frode Skålevik

Og en annen viktig ting: Tenk om det var oss! Tenk om det var vår vestlige, trygge, rike, gode verden som ble rammet. Om det var VI som måtte reise fra alt, som måtte stå med hatten i hånden på grensen til land i Asia og Afrika og tigge om hjelp. For barna våre, for foreldrene våre, for oss selv.... Hvordan skulle vi da ønske at DE møtte oss?

Med å sette fyr på skurene vi hadde fått til å søke ly under? Med å jage oss fra sted til sted med beskjed om at vi ikke var velkomne? Med å isolere oss i inngjerdet områder der vi ble sittende i flere år uten mulighet til å komme videre med livene våre?

Disse kjente ordene av Arnulf Øverland kan vi ha godt av å hente frem igjen:

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!

Det snakkes og skrives om hva vi TAPER på å ta imot flyktninger. Jeg vil snu på spørsmålet og si: Hva har vi VUNNET ved å IKKE ta imot dem?

Vi skal ikke være naive. Vi skal ikke være blinde. Men vi skal være MEDMENNESKER i en vanskelig tid! Så får vi heller tåle at det kan skjule seg noen råtne epler i de mange kassene vi skal importerer. Men husk da også på at de finnes her hjemme også!

Bondekonens facebookgruppe kan du kikke på her 🙂