Franskmennene er hyggelige, smilende, vennlige – men UFORSTÅELIGE!!

Frankrike er et vakkert land, med mange severdigheter, flotte bygninger, sjarmerende byer og smilende, vakre mennesker. Men for oss håpløse nordmenn som ikke kan annet på fransk enn "Sorti," er det omtrent umulig å både gjøre seg forstått og å forstå hva de prøver å si til oss. Selv unge franskmenn klarer nesten ikke å si en hel setning på hverken engelsk eller tysk.

I sommer var vi et par dager i Strasbourg. En særdeles vakker by, som fortjener all god og hederlig omtale for sine mange vakre bygninger, kanaler, broer, folkeliv, butikker, restauranter, hoteller.... Men akk - så vanskelig det var å få til en samtale med menneskene der!!

Da vi satt hjemme og googlet litt om byen, stod det at det var en tospråklig by siden den ligger helt på grensen til Tyskland, - men det merket ikke vi noe til. Enten vi spurte etter veien, var i en butikk og spurte etter noe spesielt eller vi skulle få forklart noe på en meny, så var det samme stotring og knoting! Olav er flink i tysk, og jeg klarer meg brukbart på engelsk, men denne blandingen av fransk, tysk og engelsk som ble presentert for oss der gikk langt over hodene våre! Og det underligste var at dette også gjaldt unge franskmenn.

IMG_5853
Den store katedralen i Strasbourg ble kunstnerisk opplyst etter mørkest frembrudd.

Men det manglet ikke på VILJEN til å prate. Om vi ristet på hodet, heiste på skuldrene eller gjorde andre tegn på at vi ikke forstod, så tror jeg de tenkte som så at dersom de bare brukte enda flere ord, så ville vi forstå! Noe vi IKKE gjorde!!

Vel, vel... Å feriere i Frankrike kan være spennende på mange måter. Vakkert er det iallfall der, og mange hyggelige mennesker, men selv tror jeg at jeg venter med å reise tilbake dit til det er funnet opp en app som kan oversette opptak av språk!